Tratamentul de canal (endodontie)

  • Cand scoatem nervul?

Pulpa dentara (nervul) este responsabila de functia senzoriala a dintelui, fiind factorul care ne ajuta sa percepem senzatia de cald, rece sau contactul cu dintii antagonisti.
Uneori apar momente cand se impune scoaterea nervului, pentru a nu fi afectata functionalitatea sa zilnica.
Pacientii pot intui necesitatea scoaterii nervului unui dinte atunci cand sunt prezente urmatoarele semne : - decolorarea dintelui

- dureri severe in timpul masticatiei sau la presiune

- sensibilitate prelungita la cald/ rece / dulce
in cazul in care nu se efectueaza manopera de scoatere a nervului, urmata de obturatia de canal, exista riscul de suprainfectare bacteriana a pulpei, fapt ce poate cauza un abces la nivelul dintelui respectiv.

  • Obturatia de canal

Tratamentul de canal efectuat pe un dinte se realizeaza de obicei in doua sedinte.
Prima sedinta este pentru tratamentul mecanic al canalelor, in care se face scoaterea efectiva a nervului. Se realizeaza sub anestezie, dupa ce dintele a fost in prealabil izolat cu ajutorul unei folii de diga. Accesul spre canale este realizat cu freze de diferite tipuri si dimensiuni. Nervul este scos ,iar canalele sunt largite apoi cu ace de dimensiuni progresive. Pe tot parcursul tratamentului mecanic canalele sunt irigate cu diferite substante dezinfectante si lubrifiante, lungimea de lucru pe canal fiind verificata permanent cu ajutorul apex locatorului.
Cea de-a doua sedinta se realizeaza obturarea canalelor. Manopera consta in sigilarea varfului radacinii si a canalelor radiculare folosind materiale care se omogenizeaza prin tehnici de condensare. Calitatea obturatiei de canal se poate verifica radiologic.
Dupa obturatie, in functie de fiecare caz in parte, dintele se  poate ‘arma’ cu ajutorul unui pivot din fibra de sticla. Apoi, se poate plomba sau, pentru a creste rezistenta in timp, se poate reconstrui cu o coroana ceramica.