Ortodontie

  

  • aparate mobile

Aparatul mobil este in general recomandat copiilor cand acestia se afla in perioada de crestere. Aceste aparate nu sunt fixate pe dinti ele putand fi inlaturate de catre pacient insa timpul minim de purtare al acestora este de 16 ore pe zi.
Sunt folosite in general pentru a stimula crestera arcadelor facilitand alinierea dentara sau pentru corectarea unor mici malpozitionari.
In functie de problemele existente, pot reprezenta singurul tratament, alteori doar imbunatatesc situatia clinica, reducand timpul de purtare al unui aparat fix.

  • Aparate fixe

Aparatele ortodontice fixe reprezinta metoda cea mai rapida si precisa de indreptare a dintilor. Ele constau intr-o serie de bracketi (metalici, ceramici sau din safir) si inele cu ajutorul carora informatia referitoare la nevoia de mobilizare pe arcada de transmite la dinte. Datorita faptului ca pe parcursul tratamentului bracketi fac corp comun cu dintele, se asigura o deplasare eficace in toate cele 3 planuri spatiale, oferind astfel posibilitatea efectuarii tratamentului si la o varsta adulta.
Aparatele fixe sunt de mai multe feluri :
- aparate fixe metalice.
Sunt aparate cu bracketi realizati din otel inoxidabil, motiv pentru care prezinta un mare minus la capitolul estetic. Este un sistem rezistent, ce asigura, ca si celelalte aparate fixe, un timp de tratament redus. Aparatele metalice fixe sunt cea mai economica varianta de obtinere a unui zambet sanatos

  • aparate fixe fizionomice

Bracketi acestor aparate sunt realizati din materiale ce asigura o estetica crescuta precum safirul si ceramica. Safirul reprezinta optiunea principala a pacientilor cu exigente estetice crescute. Acest gen de aparate sunt mai bine tolerate de organism, iritatiile la nivel bucal fiind mai reduse ca numar, comparativ cu aparatele metalice.

- aparatul ortodontic lingual

La acest tip de aparate, bracketii se pozitioneaza pe spatele dintilor, ceea ce le face sa fie practic ‘invizibile'.Este aparatul recomandat pacientilor cu cerinte estetice maxime, pentru care imaginea este foarte importanta.Acomodarea cu acest tip de aparate este mai grea in primele zile, datorita eventualelor probleme de vorbire si iritatii la nivelul limbii.

  • Intretinerea si igienizarea aparatelor ortodontice

Purtarea unui aparat ortodontic presupune acordarea unei atentii sporite igienizarii cavitatii orale. Dupa fiecare masa, resturi alimentare pot ramane blocate in aparatul ortodontic, avand un efect negativ prin crearea  unui mediu propice dezvoltarii bacteriilor. De aceea igienizarea trebuie facuta dupa fiecare masa.

Curatarea se face utilizand periute obisnuite sau ortodontice speciale, spaland cu atentie fiecare element in parte. Cu miscari orizontale, se periaza zona bracketilor si a arcului vestibular, acordandu-se apoi o atentie sporita zonei dintre bracketi si gingie. Zona dintre dinte si sarma se va igieniza cu ajutorul periutelor interdentare.

Se poate folosi si o periuta electrica pentru curatarea danturii, insa aceasta trebuie sa aiba un cap cu peri moi, igienizarea efectiva facandu-se la o turatie cat mai redusa. In completarea periajului se poate folosi irigatia orala, cu ajutorul unui dus bucal cu capete speciale pentru purtatorii de aparat  ortodontic. Pastele de dinti si apele de gura pe care le folosesc purtatorii de aparat ortodontic trebuie sa contina flor pentru a intari smaltul si a perveni cariile.

Precautii pentru purtatorii de aparat :

  • evitati guma de mestecat si alimentele lipicioase.
  • evitati alimentele dure
  • schimbarea obiceiurilor masticatorii – evitati sa muscati din alimente, acestea trebuind sa fie taiate, maruntite inainte de consum si se vor mesteca in partea din spate a danturii.
  • suprimarea obiceiurilor vicioase precum muscatul unghiilor sau introducerea creionului intre arcadele dentare.