Parodontologie

  • Gingivita

Reprezinta inflamatia gingiei datorata prezentei si activitatii bacteriene. Se manifesta prin aparitia unor modificari de culoare ale gingiei (rosu violaceu), aparitia unor umflaturi, dureri la atingere si sangerare la periaj. Concomitent, poate raspandi un miros neplacut. 
Gingivita poate fi tratata si mai ales prevenita printr-o igiena dentara corespunzatoare. Tratamentul consta in indepartarea coloniilor bacteriene (placa bacteriana) si / sau a tartrului de la nivelul danturii. Mentinerea curateniei se realizeaza prin igiena zilnica (cel putin de doua ori pe zi), iar o data la 6 luni este necesara vizita la cabinetul stomatologic pentru igienizare profesionala.
Din aceste considerente, trebuie evitata orice situatie care impiedica sau obstructioneaza mentinerea unei danturi curate. Astfel, este necesar sa mentinem un contur anatomic corect al dintilor, sa evitam puntile dentare ce nu pot fi igienizate corect si sa realizam o aliniere corecta a danturii pentru a facilita tehnicile de curatire.
Incorect tratata sau netratata, gingivita poate evolua spre boala parodontala, asa numita ‘ parodontoza’

  • Boala parodontala

Cunoscuta sub denumirea uzuala de ‘parodontoza’, boala parodontala este o afectiune cronica degenerativa de tip inflamator a tesuturilor de sustinereale dintilor. La baza mecanismului ei de actiune stau toxinele eliberate de flora microbiana din cavitatea orala care afecteaza gingia, ligamentele parodontale si osul alveolar.
Exista o serie de factori ce contribuie la declansarea fenomenelor parodontale :

  • igiena bucala deficitara
  • tartru
  • malpozitia dintilor pe arcade
  • lucrari protetice incorect adaptate
  • factori generali legati de varsta, predispozitie genetica, imunitate scazuta, stres
  • anumite boli cronice percum diabetul zaharat

Pe termen lung, dupa faza incipienta de gingivita cu tabloul propriu de simptome, inflamatia evolueaza spre structurile profunde precum ligamentele parodontale si osul alveolar. Treptat gingia se retrage, impreuna cu osul subiacent, expunand in cavitatea orala radacinile dintilor, care devin mobili. In fazele terminale ale afectiunii dintii sunt expulzati de pe arcada, fara a prezenta alte afectiuni.

Tratamentul afectiunilor parodontale vizeaza o ameliorare a simptomatologiei, dublata de stoparea evolutiei bolii prin controlul factorilor cauzali. In functie de stadiul afectiunii, protocolul terapeutic poate varia de la aplicatii locale de substante antibiotice si antiinflamatorii, pana la interventii chirurgicale ( chiuretaje, gingivectomii, aditie de os) putand fi dublat de imobilizari si tratamente ortodontice.