Chirurugie

  • Extractia dentara

este manopera chirurgicala de indepartare din os a unui dinte bolnav ce nu mai poate fi tratat prim metode conservative. Hotararea de abordare a acestei metode de tratament se ia consecutiv unui examen radiologic si dupa ce toate alternativele de tratament sunt discutate cu pacientul.
Manopera se realizeaza sub anestezie, dintele fiind mai intai slabit in alveola cu ajutorul unui instrument (sindesmotom / elevator), dupa care se extrage cu ajutorul unui cleste.
Consecutiv extractiei, spatiul obtinut se poate proteza cu ajutorul implanturilor sau cu ajutorul unei lucrari protetice clasice.

  • Rezectia apicala

Rezectia apicala este o manopera chirurgicala larg utilizata in cadrul conceptelor conservative ale stomatologiei moderne. Ea se practica in scopul salvarii si reutilizarii in planul protetic a unui dinte infectat.
Reprezinta o metoda prin care se indeparteaza apexul radicular (varful radacinii), impreuna cu tesuturile infectate adiacente, fiind indicata in cazul esuarii tratamentului sau retratamentului endodontic.
Indicatiile rezectiei apicale :

  • anomalii dentare care impiedica realizarea unui tratament endodontic correct
  • esuarea tratamentelor endodontice pe canal

-    leziuni periapicale

-    traumatisme soldate cu fracturi radiculare